Mariapark Sittard

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:


“Kunst om te delen”:

-      Een expositie,
-      een kunstwandeling en
-      kunst in diverse etalages v.a. 18 november in de Sittardse binnenstad

"Het MAGAZIJN046" houdt enkele keren per jaar een kunstmanifestatie in het gebied 046, het traditionele kengetal van Sittard-Geleen.

In november is “Kunst om te delen’ het thema.

Kunstenaars en sympathisanten van Het MAGAZIJN046 willen kunst delen met iedereen die er open voor staat.
Kunst wordt door Het MAGAZIJN046 gezien als een waardevol element waarin jong en oud plezier, troost, verkwikking en verrassing kan halen. Kunstenaars kunnen met hun materiaal je net even van het gewone afleiden en een nieuwe of herkenbare blik gunnen in de wereld om ons heen.
Jongeren staan extra in onze belangstelling omdat zij met hun blik op de toekomst vaak een open mind hebben en de verrassing niet schuwen. “Kunst om te delen” is bedoeld om hen een duwtje in de rug te geven om zelf met hun blik op de wereld aan de gang te gaan en er iets nieuws of verrassends van te maken. De professionele kunstenaars van Het MAGAZIJN046 hebben daarin het voortouw genomen en de jonge aspirant-kunstenaars op weg geholpen.
Een aantal leerlingen van Dacapo-College en Arcus-College hebben deze uitdaging aangenomen en dat tonen zij met hun kunstproducten in “Kunst om te delen”.
Een 12-tal gevestigde kunstenaars laten tevens hun werk zien. Zij zullen tijdens de manifestatie in het Mariapark (Oude Markt 18 Sittard) aanwezig zijn met hun werk. De bezoeker kunnen zich informeren over hun werk, hun motivatie, hun techniek en de prijzen. Daar delen de kunstenaars hun wereld met de bezoeker.

Aan enkele exposerende leerlingen zal op de laatste zondag de publieksprijs worden uitgereikt.
Behalve de tentoonstelling in het Mariapark zijn in ± 8 etalages in de binnenstad ook kunstwerken van de kunstenaars te bewonderen.
Binnen de manifestatie kan men bovendien op twee zondagen aan een kunstwandeling met professionele begeleiding meedoen.

Alle activiteiten zijn gratis en bedoeld voor een breed publiek.

Kunstmanifestatie van Het MAGAZIJN046:   ”Kunst om te delen”
-  tentoonstelling:
  18-19 en 23-24-25-26 november van 11-17 uur
Locatie: Mariapark, Oude Markt 18, Sittard
-  twee keer een kunstwandeling
Op zondag 19 en 26 november om 12.00 uur, start in het Mariapark.
De kunstwandeling  o.l.v. Dhr.Luc Laudy gaat langs kunstwerken in de binnenstad van Sittard en langs de expositie in het Mariapark.
Opgeven hiervoor via info@hetmagazijn046.nl is wenselijk om teleurstelling te voorkomen.
-  kunst in 8 etalages, zie website voor adressen

meer informatie over de exposanten:

MEEWERKENDE KUNSTENAARS zijn o.a:

Cees Alfrink(Buchten)
Grafiek - Pigmentdruk
In de grafische kunst maakt Cees, naast gebruik van de traditionele etstechniek, meer en meer gebruik van de digitale technieken om pigmentprenten, fotomanipulaties en digitale collages te kunnen maken. Hij genoot zijn opleiding aan de Academie Genk en is sinds 2003 lid van de Limburgse Kunstkring. Zijn werken zijn veelal verhalende prenten op basis van (reis)impressies, mythologische verhalen, etc. De (kleur) etsen worden in eigen atelier afgedrukt à la poupée, waardoor de verschillende kleuren (indien aanwezig) worden gekenmerkt door zachte overgangen. Eveneens maakt hij gebruik van inkleuring achteraf met bijvoorbeeld ecoline. Bij de pigmentprent is de opbouw van de grafische prent gelijk aan die van de ets. Echter naast kleurovergangen is hier ook een perfecte kleurscheiding mogelijk. Bovendien kan hij veel uitbundiger gebruik maken van kleuren en de kleurstructuren.

Truus Houben(Maastricht)
Fotografie.
Genoot haar opleiding aan de Kunstacademie in Genk, waar ze de leergangen schilderen (bij Diane) en vrije grafiek (bij Erwin) volgde en heeft afgerond met de specialisatiegraad in beide disciplines. Momenteel volgt zij de leergang Kunstfotografie aan de Kunstacademie Tongeren. Truus probeert op haar specifieke wijze vorm te geven aan de indrukken die zij opdoet in haar directe belevingswereld en haar interessesfeer. Haar voorkeur gaat uit naar zowel abstract als figuratief werk. Zij is geboeid door kleur, helderheid, stralingskracht en contrast met de omgeving. De visuele indrukken blijven als een blauwdruk op haar netvlies gevangen, die ze later op een persoonlijke wijze verwerkt. Kenmerkend zijn steeds de soberheid van vorm in combinatie met een sprankelend coloriet. Aanvankelijk begon Truus met fotograferen om ideeën en inspiratie voor haar grafisch werk op te doen. Maar het vastleggen van zo veel verscheidene beelden en de passie daarvoor, kreeg al snel de overhand. Als fotografe registreert ze in het dagelijks leven werkelijk overal lijnen, vormen, kleuren, muurtekens, ritmes, gezichtsuitdrukkingen van mensen en zo meer. De beleving van de wereld om haar heen, krijgt door het oog van de camera nog meer diepgang, nog meer impressie, nog meer inspiratie. Fotograferen is voor Truus Houben een nieuwe manier van kijken. Het eerder voor haar centraal staande grafische werk in ets, lino en zeefdruk beïnvloedt de manier van waarnemen bij oude en nieuwe vormen en de bewerking van de foto’s. Er wordt een verbinding gemaakt tussen de waargenomen natuurverschijnselen en de eigen beeldvorming van het onderwerp.

Jacob Muys(Maastricht)
Grafiek
Jacob heeft zijn kunstopleiding genoten in België. Na een opstartjaar in Maastricht koos hij voor de schildersopleiding aan de Academie te Bilzen en Genk en stapte daarna over naar het atelier Grafiek. Zijn werk wordt gekenmerkt door expressief kleurgebruik, zowel in abstract als figuratief werk. Ook is het (Limburgs) landschap vaak onderwerp van zijn werk. De natuur en de directe omgeving zijn de bronnen waaruit hij zijn beelden put. Het gaat om de sfeer die de zeefdruk als het ware oproept. Nieuwe landschappen ontstaan die er in werkelijkheid niet zijn. Maar dat is ook toepasselijk, immers: We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien de dingen zoals wijzelf zijn. Kleurgebruik is voor hem belangrijk, niet altijd naar de natuur, maar ook op een manier dat een nieuwe dimensie ontstaat, die de “toeschouwer” weet te raken of te verbijsteren. De laatste werken, hier getoond, zijn ontstaan uit een hang naar abstract, lineair werk en – dat is kenmerkend in zijn werken – een scala aan kleuren. “Kleuren en het gebruik daarvan zijn immers de spiegel van de ziel”.

Cor Wegh (Wylre)
Papierkunst
Cor Wegh, geboren in Kerkrade, is oorspronkelijk opgeleid als reclametekenaar. In zijn loopbaan als ontwerper/graficus ontwikkelde hij in de loop der jaren een voorliefde tot handgeschept papier en de verwerking hiervan in twee en driedimensionale kunstwerken. Zijn vak kennis die hij zodoende opdeed gaf hem voldoende houvast om zichzelf te ontwikkelen als papierkunstenaar. Cor maakt zijn eigen papier uit grondstoffen en vezelrijke planten als: houtslijp cellulose, bamboe, abaca, moerbei, riet. Kort samengevat in: in en uitheemse planten. Papier maken is echter niet zijn eind doel. Papier is slechts een deel van zijn boodschap. Het legt relaties en is daarom een goed medium. Cor is filosoof en prater. Bij elk kunstwerk hoort een verhaal. Het werk zou getypeerd kunnen worden als een voortdurende worsteling waarin tijd – kosmos – aarde – hemel en hel een rol spelen. Zijn inspiratie haalt hij uit de filosofie , mythologie en natuur. Dat laatste is zowel letterlijk als figuurlijk op te vatten. Cor is lid van de Limburgse Kunstkring.

Jenny Roost(Hoensbroek)
Beelden en sieraden
Een beeld van Jenny is in essentie een spoor van werkende handen. Handen die een fysieke beweging, gestuurd door intuïtie, vastleggen in was, klei of gips tot dat wat het uiteindelijk moet worden in cold ceramics of brons. De mens als kijker en waarnemer, kan er een binding voor het leven mee krijgen  als hij haar beelden  onder ogen krijgt, en er “contact” mee maakt, door het toelaten van zijn eigen belevingswereld. Kunst volgens Jenny……“ een stukje gevangen emotie". Een lijnenspel tussen ruimte en volume. Het gaat in haar werk om een individuele uiting van ervaringen en belevingen. De mens centraal stellend, die alleen of samen met anderen een bepaalde actie/handeling weergeeft.
Sieraden
Ruimtelijke en speelse vormgeving typeert het werk van Jenny. Bijzondere, maar toch draagbare juweelcreaties. Iets dat Jenny uitermate belangrijk vindt. Jenny laat zich meevoeren in haar gedrevenheid door ingevingen. Door eenvoudigweg 'te doen', door 'te werken' ontstaan nieuwe vormen, nieuwe eigentijdse ontwerpen, die in alle verscheidenheid toch de duidelijke hand van Jenny in zich dragen.

Marion Göbbels(Geleen)
Textielkunst, sieraden en Schilderijen
Na haar opleiding Theaterkostuum-ontwerpen aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten te Maastricht, heeft Marion jaren gewerkt als ontwerpster bij een aantal professionele toneelgezelschappen waaronder het Vervolg te Maastricht en Tryater te Leeuwarden. Het kledingstuk speelt een grote rol in het theater, het ondersteunt en geeft tegelijkertijd een karakter weer. Ondertussen is Marion zich steeds meer gaan verdiepen in de schilderkunst, waarbij het ambachtelijke en de oude schildertechniek centraal staan, zoals het zelf wrijven van de pigmenten met de lijnolie en het prepareren van het schilderdoek of starre drager (hout). Hierdoor krijgt zij meer contact met het materiaal en maakt zij zich een met de voorstelling. Daarbij is zij haar liefde voor textiel gaan toepassen in haar schilderijen, hierdoor krijgen haar schilderijen meer huid, ook omdat er vele kleurlagen over elkaar zijn gezet. Het is het spel van kleur ten opzichte van elkaar en de mengingen op het doek dat haar zo fascineert. Deze fascinatie van het kleurenspel en het gebruik van verschillende materialen is ook te zien in haar textiel objecten. Hier schildert zij met garens en stof met name wol en natuurzijde en componeert zo een prachtig samenspel van kleur. Ook hier worden verschillende lagen over en door elkaar gebruikt en is de voorliefde voor het ambachtelijke terug te vinden in het vervilten van de zijde met de merinowol. Haar hele leven denkt Marion al in kleur, elke letter, woord en muziek ziet zij in kleur. Haar inspiratie is de natuur maar ook kunstenaars zoals Paul Klee , Mark Rothko, Fabienne Verdier en Twombly.

Henk Tummers (Sittard)
Henk studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en werkt momenteel aan de Volksuniversiteit Maasland in Geleen, waar hij keramieklessen verzorgt.

Marianne Lomme (Born)
Voor Marianne Lomme is het vervaardigen van keramiek een inspirerend middel om haar impressies te verwerken. Keramische opleidingen bij diverse binnen- en buitenlandse keramisten hebben haar werk verder verfijnd. Zelf zegt ze daarover; ‘Met de zon als gids verken ik het universum, vol kleurige tableaux vivants en onvoltooide stillevens. Met keramiek, verf en was creëer ik mijn eigen avontuur en kies ik voor de ultieme uitdaging’. De objecten van deze keramiste bestaan uit verschillende bewerkingen in klei. Voorzien van engobes, oxides, glazuur en natuurlijke materialen wordt een werkstuk vaak meermaals in de oven gebrand. Bij dit proces zoekt het open vuur zijn eigen weg en bepaalt…. wat uiteindelijk prachtige resultaten oplevert. Haar signatuur en thematiek is duidelijk in haar objecten terug te zien. Ze exposeert in Nederland, Duitsland en België.

Peter van Deursen (Sittard)
Na een maatschappelijke carrière volgde Peter van Deursen een opleiding TEHATEX aan de Stadsacademie Maastricht en gaf jaren les aan kinderen en volwassenen. Nu ligt zijn aandacht zowel op beeldend werken (collages, schilderijen en ruimtelijke objecten) en dichten en korte verhalen. Zijn beeldend en dicht-werk heeft een verrassend en licht filosofisch karakter.
Daarnaast is hij actief in verschillende kunstinitiatieven in de regio Sittard-Geleen en Stein.

Agnes Thelen-Vogels (Sittard)
Opleiding:Nxx Maastricht.
       Diverse cursussen.
Techniek: collage/gem. techniek.
Uitgaande van gevonden afbeeldingen/foto's begin ik adh van een of meerdere foto's of resten van knipsels  een collage op en uit te bouwen. Soms teken ik daarbij of gebruik verf.
                 Ik ga niet uit van een vooropgezet plan maar laat me zelf verrassen. Ik werk een enkele keer naar een mezelf opgelegd thema en maak daarover een kleine serie. Ik werk nooit naar een opdracht.

Ingrid Krijgsman (Sittard)

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu